The Artist’s Choice – Drums

2015 was een prachtig jaar en we kijken er met veel plezier op terug. Zo hebben we dit jaar de nieuwe TD-25KV V-Drums, de RT-trigger-reeks en de MH2 Powerply Mesh Heads gereleased. Hiermee hebben talloze Roland-artiesten de vetste sounds en songs kunnen maken. Maar hoe zag hun 2015 eruit? Welke instrumenten hebben zij het meest gebruikt en hoe pasten zij deze toe in een live- of studio-setting? Dit is de Roland Drum Artist’s Choice 2015.

 1. Davy Deckmijn (Zornik, The Assets,…)
 2. Daniel B. (Front 242)
 3. Santo Scinta (Alice On The Roof, Salvatore Adamo, Philippe Lafontaine,…)
 4. Michael Schack (Netsky, Squarelectric, Milk Inc, Drum Coach)
 5. Niels Meukens (Warhola, Double Veterans, Radial Sequence,…)
 6. Cesar Zuiderwijk (Golden Earring, Drummoires, lesgever,…)
 7. Claudio Arduini (Oscar & The Wolf, Billie Leyers, lesgever,…)
 8. Lau Seys (Piano Club, Freddy Massamba,…)
 9. Jordi Geuens (Selah Sue, drum coach)
 10. Koen Herfst (Armin Van Buuren, Epica, solo-artiest, drum coach)
 11. Nick Rice (Leftfield, Hadouken!)

 

Davy Deckmijn (Zornik, Tom Helsen, The Assets, Lee Shore…)
Davy
Photo: Koen Kempeneers

 

Mijn favoriete instrument is zonder twijfel de SPD-SX. Toptoestel en bruikbaar in bijna elke band waarin ik speel. Verder vind ik de BT-1 Bar Trigger en de KT-10 Kick Trigger zeer handig en compact. Perfect om toe te voegen aan m’n akoestische set. Ik gebruikte al de SPD-S, maar vond de upgrade naar de SPD-SX (met o.a. 4 outputs en click) een enorme meerwaarde.

Ik gebruik de SPD-SX hoofdzakelijk live, maar zeer recent ook in de studio in mijn hybride setup. Ideaal als je elektronische beats wil spelen met een live feel i.p.v. geprogrammeerde patterns. Een vernieuwing die ik graag zou zien, zijn extra functies waardoor hij nóg flexibeler wordt, bv. meer uitgangen en meerdere pad links per kit.

Davy zal in 2016 zijn “Davy’s Drumschool” verder uitbouwen. Verder staat er nog een nieuw album van Zornik klaar dat ze op 6 maart voorstellen in de Ancienne Belgique. Daarnaast zal hij ook uitpakken met zijn nieuwe band “The Assets”.

Top

 

 

Daniel B. (Front 242)
front
Photo: Ulf Jacob
 

“Wij gebruiken steeds de TD-30KV en de Gaia (SH-01) Synth. Maar vooral de V-Drums kit is essentieel voor onze live set. Deze is gemakkelijk op te stellen en eenvoudig in gebruik. Daarenboven heeft deze set een geweldige klank. De beslissing om deze drumset te gebruiken, was dan ook snel genomen.

Voor de liveshows wilden we oorspronkelijk een akoestische kit gebruiken. Maar als je veel in het buitenland speelt, is dat niet altijd evident. En je komt dikwijls voor verrassingen te staan wanneer een backlinefirma een akoestische set moet voorzien. Bovendien zijn wij een pure ‘electro’ groep en hadden we beslist om voor Roland te gaan. En dit al sinds het prille begin van de V-Drums. Andere merken waren zeker geen optie.

Ik vind daarnaast de herintroductie van AIRA Modular een absolute topper. Om heel eerlijk te zijn, hier zat ik al 15 jaar op te wachten. Ik ben dan ook zeer blij dat Roland hier weer van zich laat horen. Qua V-Drums zou de integratie van ‘sampling’ een pluspunt zijn. Buiten dat zou ik niet teveel veranderingen aanbrengen. Het is een beetje zoals een Porsche… ‘don’t mess with a good formula’!

2016 is moeilijk te voorspellen en zeker voor een band als de onze die al 35 jaar meedraait. Wij nemen enkel beslissingen wanneer we echt moeten, zeg maar. In ons geval is de toekomst elke volgende dag.”

Top

 

 

Santo Scinta (Alice on the Roof, Salvatore Adamo, Philippe Lafontaine,…)
Santo
Photo: Santo Scinta
 

“Mijn favoriet van Roland is de SPD-SX, gecombineerd met akoestische triggers. Het was van in het begin mijn bedoeling om elektronische klanken te gaan gebruiken bij mijn akoestische kit. Vandaar mijn keuze voor de SPD-SX. Ik gebruik bv. sommige interne klanken, maar ook veel eigen klanken die in de studio opgenomen zijn. Dit is afhankelijk van voor welk project ik de SPD-SX precies gebruik. Ik sluit ook nog een kick- en snare trigger aan. Daarnaast kan ik alles wat ik aanstuur, apart naar buiten sturen, wat voor de geluidsman dan weer een voordeel is.

In combinatie met mijn akoestische set gebruik ik de SPD-SX voor het triggeren van loops of zelfs volledige backing tracks. De click hierbij is erg handig. Ook heb ik een kick- en snare trigger op mijn set waardoor ik mijn akoestische sound kan mixen met klanken uit de SPD-SX.

Met “Alice on the Roof”  gebruik ik een echte hybrid set. In dit geval is dat dan een akoestische kick, snare, floor en ride met daarbij de SPD-SX, een hi-hat pad en een snare pad. De akoestische kick met trigger en de pads gaan naar de SPD-SX. De sounds gaan via aparte uitgangen naar de mixer. De SPD-SX dient tegelijkertijd ook om Ableton te triggeren.

Uiteindelijk trigger ik de loops uit Ableton en speel ik met de klanken geprogrammeerd in de SPD-SX. En dit kan voor elk nummer anders zijn.

De zangeres van Alice on the Roof gebruikt ook een SPD die via MIDI verbonden is met mijn SPD-SX, om ook weer klanken te triggeren uit Ableton.

Wanneer we met Alice on the Roof spelen in kleinere, intiemere omgevingen, dan gebruik ik een meer compacte setup. Deze bestaat dan uit 2 SPD-SX’en. Eén voor het triggeren van Ableton en één voor het spelen van de drums, enz. Alles gebeurt in dit geval met pads en een kick trigger, nl. pads van de PD-serie, een KT-10 Kick en een CY-15 Ride. Het zou geweldig zijn, mocht Roland een SPD-SX uitbrengen met 8 individuele uitgangen!”

Santo staat voor een druk 2016. Zo zal hij vaak op de tourbus gaan met Alice On The Roof, Salvatore Adamo, Philippe Lafontaine en Abel Caine. Ook als freelance drummer is hij beschikbaar.

Top

 

 

Michael Schack (Netsky, Squarelectric, Milk Inc, Drum Coach)

131019_MilkSport
Photo: Headshot.be

 

“Ondanks de immense wereldwijde populariteit van de SPD-SX gaat er voor mij geen dag voorbij zonder dat ik ergens een TD-30 module heb aangeraakt. Ik zou me mijn muzikaal leven niet meer zonder het V-Drums vlaggeschip kunnen voorstellen : Netsky Live zou helemaal niet klinken zoals het hoort, SquarElectric zou misschien zelfs niet eens live kunnen touren, en ook bij Milk Inc is er voor de TD-30 geen enkel alternatief te bedenken, laat staan uitgevonden, dat zo klinkt én tegelijkertijd érg tourbestendig en betrouwbaar is.

Er staat er ondertussen ook eentje permanent in mijn studio opgesteld, zondermeer één van mijn beste investeringen ooit waarmee ik makkelijk ook “online” muziek van andere producers MIDI- én audio kan inspelen terwijl mijn live set klaar staat of onderweg is naar een volgend optreden.

Ik kijk heel hard uit naar wat 2016 gaat brengen : dat wordt immers het jaar van het nieuwe Netsky album met hopelijk een hele batterij nieuwe live shows, er komt ook een “Milk Inc 20” want ze bestaan in 2016 alweer 20 jaar, en ondertussen groeit SquarElectric ook door in Spanje. Weinig kans dus dat er ook maar een pluisje stof op die TD-30KV komt te zitten. ”

Top

 

 

Niels Meukens (Warhola, Double Veterans, Radial Sequence)
Niels
Photo: Ilse Jooken Photographs

 

“Ik ben een grote fan van de SPD-SX. Die gebruik ik zowel bij ‘Warhola’ als bij ‘Radial Sequence’. ‘Warhola’ is een groep met oa. twee drummers. De ene speelt akoestische partijen en de andere de elektronische waarvan ikzelf voornamelijk de elektronische voor mijn rekening neem.  De drums bij ‘Warhola’ zijn eigenlijk een combinatie van vintage drums met elektronica. Daar komen heel wat samples aan te pas, dus was het aanschaffen van de SPD-SX noodzakelijk.  Voordien gebruikte ik de SPD-S, maar die had ondertussen zijn beste tijd gehad. Ik gebruik de SPD-SX voornamelijk live.  Hierop sluit ik dan nog een KT-10 Kick Trigger, een RT-10K trigger en een PD-125BK snare pad op aan. Bij ‘Warhola’ gebruik ik deze setup voornamelijk voor drum- en percussieklanken, maar soms ook om een synthpartij te spelen. Bij ‘Radial Sequence’ gerbuik ik hem enkel voor het triggeren van synthpartijen, effecten, drones en percussiestukken.

Het kan zijn dat deze functie al bestaat, maar misschien heb ik ze gewoon nog niet gevonden, omdat de SPD-SX zo uitgebreid is. Als drummer moet je soms al wel eens iemand vervangen. Een tijdje geleden deed ik dit bij ‘Bazart’, waarbij heel wat samples gebruikt worden. Maar omdat alle samples ingeven heel wat tijd vraagt, zijn we op zoek gegaan naar een snelle manier om deze in één keer van de ene naar de andere SPD-SX te kopiëren. Dat is ons gelukt, maar wanneer de samples in mijn SPD-SX waren ingeladen, viel het me op dat alle bestaande samples van het toestel waren gewist. Daarom zou een functie die enkel een playlist kopieert, en niet de gehele SPD-SX, wel handig zijn.“

Niels zal in 2016 een nieuwe single voorstellen met Warhola en een eerste EP. Daarnaast komt er een nieuwe plaat uit van Double Veterans en Radial Sequence.

Top

 

 

Cesar Zuiderwijk (Golden Earring, Drummoires, lesgever)
Cesar
Photo: Tino Snelleman
 

“Ik heb eigenlijk een aantal favoriete Roland-instrumenten. De KD-7 Kick Trigger is er daar zeker een van. Die vind ik superhandig om rechtstaand te gebruiken. Bovendien kan ik er mijn eigen pedaal op aansluiten. De SPD-SX en SPD-30 vind ik dan weer geweldige percussiepads, die ik ook vaak gebruik. En de TD-30KV drumset gebruik ik steevast bij het lesgeven.

Een echte aanleiding om dit instrument te gebruiken uit noodzaak, is er in feite nooit echt geweest. Ik bedoel daarmee dat ik al van zeer vroeg een goede relatie heb met Roland in België. Ik gebruikte steeds hun drums voor het lesgeven en maakte gebruik van verschillende pads tijdens live shows… en ik doe dit nog steeds. Laat ons zeggen dat ik wat de Roland percussie-instrumenten betreft, ik er mee ingegroeid ben en dan ook steeds op de hoogte was/ben van de nieuwigheden.

V-Drums gebruik ik live voor mijn ‘Drummoires’ shows maar ook voor het lesgeven. De percussiepads gebruik ik nu voornamelijk voor een nieuwe percussiegroep/dance act. Hierbij gebruiken we de SPD-SX en SPD-30 voor het aansturen van klank en licht. In de toekomst zou een samplingfunctie voor de TD-30 module te gek zijn. Anderzijds zie ik een SPD-SX met nog meer inputs wel zitten.”

In 2016 zal Golden Earring als vanouds gewoon doorspelen. Daarnaast zal Cesar zijn gloednieuwe Drummoires opvoering voorstellen en een drum 3-daagse houden in de Musicon in Den Haag op 12, 13 en 14 augustus.

Top

 

 

Claudio Arduini (Oscar & The Wolf, Billie Leyers, drum coach)
claudio3
Photo: JOKKO
 

“Mijn favoriet is de SPD-SX Sample Pad! Wat een krachtige machine! Die ben ik live steevast beginnen te gebruiken toen we met Oscar and The Wolf live met samples gingen werken.

Via de SPD-SX stuur ik m’n kick trigger en kick trigger pedal aan. Op de SPD-SX zelf speel ik speciale snare sounds, fx sounds en start ik loops. Met de TM-2 stuur ik m’n trigger op m’n main snare aan en m’n snare pad als side snare. Een goede vernieuwing van Roland zou software voor de TM-2 zijn, om zoals bij de SPD-SX gemakkelijk je sounds toe te kennen aan verschillende patches.”

Claudio zal in 2016 meewerken aan de nieuwe plaat van Oscar & The Wolf en hij zal live meer ruimte hebben voor andere projecten. Daarnaast geeft hij les en werkt hij in zijn studio aan nieuwe tracks.

Top

 

 

Lau Seys (Piano Club, Mustii, Leopold Tears, independant)
lau2
Photo: Sandra Conrod
 

“Mijn favoriet van dit jaar is ongetwijfeld de TM-2 Trigger Module. Ik heb lang gewacht tot een producent met dit type van module zou uitkomen en was dan ook zeer blij wanneer Roland deze uitbracht. Zeer doeltreffend en compleet, en tegelijk eenvoudig en gemakkelijk te gebruiken. Voor mij is de TM-2 de beste aanvulling die een akoestische set kan hebben. Ik vind het geweldig om met de computer mijn eigen drumklanken te maken en ik steek er geregeld veel tijd in om deze te verfijnen. Daarom was ik dan ook op zoek naar een krachtige module waarin ik mijn eigen drum sounds kan laden en die bovendien zonder vertraging kunnen getriggerd worden.

Ik gebruik de TM-2 vooral live om mijn snare en kick drum te triggeren. Naargelang de omstandigheden hebben we dan enkel de klanken nodig die van de module komen en anderzijds worden de TM-2 sounds samengevoegd met de akoestische klank. In het laatste geval is het meestal zo dat de TM-2 een krachtige en zuivere klank uitstuurt waarbij dan de akoestische klank een meer organisch en levendig aspect toevoegt.

Als vernieuwing zou ik graag eigen klanken kunnen inladen in de TD-30 module. Alhoewel deze module vol zit met geweldig goede klanken is het voor mij belangrijk dat ik nog andere klanken kan gebruiken. Zo is het soms gewenst dat ik de kick en snare klanken kan gebruiken zoals die op de plaat staan, en dit voor verschillende artiesten. Deze vragen dat de drums live hetzelfde klinken als op de plaat. Het is dan soms ook zeer moeilijk deze te reproduceren met de interne klanken.”

Naast projecten zoals ‘Midnight Avenue’ en ‘Leopold Tracks’, zal Lau in 2016 zich focussen op ‘Piano Club’, een synth-pop band, en ‘Mustii’, een electro-pop band. Met beide projecten brengt hij een plaat uit en gaan ze op tournee. Meer info over Lau Seys

Top

 

 

Jordi Geuens (Selah Sue, drum coach)
Jordi
Photo: kwestion.be
 

“De SPD-SX is mijn favoriet. Ik had al een SPD-S, maar die was op zijn einde en ik wou heel graag de nieuwe versie omdat die veel gebruiksvriendelijker is geworden. De implementatie van de USB-poorten en de Wave Manager software maakt het me zo gemakkelijk om snel nieuwe samples in te laden. Ik tour er nu al anderhalf jaar mee en het is bij Selah Sue een onmisbaar instrument!

Ik gebruik de SPD-SX vooral live en dit op 2 manieren. Enerzijds gebruik ik hem als sampler voor mijn elektronische drumsounds die ik op de SPD-SX zelf speel en met de aangesloten snare trigger en een V-kick pad. Daarnaast gebruik ik hem ook als midi controller om bepaalde backing tracks in Ableton live aan te sturen.

Een opvolger van de oude TMC-6 zou mooi zijn in de toekomst, of nog beter: een nieuwe v-drum module die helemaal gericht is op het kunnen inladen van je eigen samples en die je ook zoals met de V-drum klanken kan bewerken (pitch, decay, compressors, reverbs, delays etc.). Dus een hele uitgebreide drumsampler!”

2016 zal een druk jaar worden voor Jordi met Selah Sue. Net zoals in 2015 vertrekken ze op tour en zal hij daarnaast meewerken aan nieuwe projecten.

Top

 

 

Koen Herfst (Armin Van Buuren, Epica, solo-artiest, drum coach)

“De TM2 is mijn absolute favoriet! Zeer compact, dus makkelijk mee te nemen in het vliegtuig als handbagage en te gek dat je je eigen samples ook in kunt laden! Live gebruik ik de ™-2 als extra sounds voor mijn setup, of soms om mijn bassdrum te triggeren. In de studio gebruik ik hem vooral als trigger voor mijn bassdrum, om de attack goed te horen bij snelle dubbele bassdrum partijen!

In de toekomst zou het Misschien wel leuk zijn om een combi te maken met de low volume cymbals van Zildjian? Of wellicht expressie van geluiden door middel van beweging. Ik benieuwd naar de nieuwe ontwikkelingen en ideeen van andere drummers!

In 2016 heb zoveel wilde plannen, maar sowieso komt er een nieuwe band waarbij ik veel akoestische en elektrische drums ga combineren, een echte hybrid band dus. Tip: luister naar het laatste nummer van mijn album! Daarnaast ga ik ook aan de slag met een drum/percussieduo, ga ik schrijven voor mijn tweede solo album en komt er een tweede editie van mijn eigen drumfestival: Herfstfest! Check www.koenherfst.com of mijn Facebook voor updates.”

Top

 

 

Nick Rice (Leftfield, Hadouken!,…)
Leftfield
Photo: Nick Rice
 

“Om één favoriet te noemen is moeilijk, maar ik ga toch de SPD-SX moeten zeggen. Ik kan me geen optreden herinneren dat ik hem niet bij me heb. Ik gebruikte vroeger de SPD-S toen ik op tour ging met Hadouken! en dat was fantastisch. Maar vanaf dat ik wist dat er een vernieuwde versie was, moest ik hem gewoon hebben.

In Leftfield gebruik ik de SPD-SX voornamelijk als een midi-controller voor extra pads, omdat onze set live sample-gewijs heel complex in elkaar zit. Ik zet ook effecten op de twee control knoppen, zodanig dat ik op elk moment in de set een filter kan gebruiken of kan experimenteren met de pitch. Met andere artiesten gebruik het vooral voor veel one-shot samples/loops, samen met al mijn Roland pads en triggers.

In de toekomst zou ik graag een vernieuwing zien van de SPD-SX, met meer trigger-in’s of audio out’s, dat zou geweldig zijn. Een drum module waarin ik mijn eigen samples kan laden zou ook niet slecht zijn.”