The Artist’s Choice – Synthesizers & Keys

Hardware en software: het wordt zo stilaan een eeuwenoude discussie die online forums of gedachtewisselingen op café doen ontploffen. Hier bij Roland proberen we muzikanten in beide kampen nieuwe producten aan te bieden, maar hoe denken professionele toetsenisten hierover? Wat gebruiken zij on stage of in de studio? Welke rol speelt Roland daar in? Maar vooral: lees hun verdict over hardware en software.

  1. BABL (Netsky Live, Natalia, Mister Lemmings,…)
  2. Hans Francken (Musical Director The Voice van Vlaanderen, Clouseau, Grand Hammond,…)
  3. Kris Wauters (Clouseau)
  4. Martijn Spierenburg (Within Temptation)
  5. Filip Vandueren (Milk Inc)
  6. Bert Gielen (De Voice van Vlaanderen, Stan Van Samang, leraar,…)
  7. Piet Goddaer (Ozark Henry)
  8. Ozan Bozdag (Oscar & The Wolf)

 

1. BABL (Netsky Live, Natalia, Mister Lemmings,…)

Babl_synthrig2

Setup: JD-XA, A800-PRO, SYSTEM-1, JUNO-DS88, JUPITER-80

Mijn setup varieert volgens de verschillende projecten waarbij ik speel. Bij Netsky is dat tegenwoordig een JUPITER-80 met daarboven een JD-XA, naar voor gekanteld. Vooraan, een “ge-tilte” A-800PRO die dient als controller voor softsynths. Bij Natalia gebruik ik een JUNO-DS88, als centerpiece en piano. Daar staat de JD-XA vooraan en naar het publiek gekanteld. De SYSTEM-1 gebruik ik voor analoog aandoende sounds. Dikke wobbles onder andere. Deze synth is virtueel analoog en klinkt heel vet en authentiek. Ook als controller voor de Roland plugins is hij de max. PLUG-OUT gebruik ik ook, waarbij je softsynths integraal in de SYSTEM-1 kunt overladen. Dan kun je je laptop ontlasten en voor andere dingen gebruiken op het podium.

De JD-XA gebruik ik voor supersaws, old school polysynths en lead sounds enerzijds, en gecompliceerde digitale dance piano’s anderzijds. De A800-PRO is waarschijnlijk de beste controller die ik ooit heb geprobeerd. Terwijl veel controllers als speelgoed aanvoelen, is deze heel solide én de toetsen spelen als een echte synthesizer. Heel gemakkelijk assigneerbare sliders en draaiknoppen. Het is een heel breed instrument dus zowel in de studio als live een aanwinst. Je kunt hem zo digitaal of analoog laten klinken zoals je zelf maar wil. Met CV gate out en een Direct Analog-Out kun je met de sequencer andere analoge gear aansturen, helemaal old school gaan en experimenteren. De Juno-DS88 is een compleet all-round werkpaard, met gewogen toetsen. Dat laatste heb ik graag, voor piano- en Rhodes-klanken. De kwaliteit van die JUNO-DS-reeks is verbazend goed voor zo’n lage prijs!

Hardware is nog altijd super betrouwbaar en degelijk. Geen gedoe met geluidskaarten, USB-hubs, latency of eender wat. Gewoon “power on” en spelen! Ik gebruik zelf ook heel veel softsynths maar wat met hardware kan, doe ik met hardware. Zo hou ik mijn CPU laag en kan mijn laptop andere dingen doen. Hardware en software zullen mekaar in de toekomst meer en meer gaan overlappen en daar kijk ik naar uit. PLUG-OUT bij de AIRA reeks (System-1) is al een eerste stap in die richting.

Voor alle jonge toetsenisten: er zijn geen regels maar steek overal ’s je licht op. Zowel in de wereld van hardware als in die van de software. Best of both worlds, dat is mijn motto. Ik merk dat ik de beste resultaten haal door alles te gebruiken. Nieuw, oud, software én hardware! Doe vooral je eigen ding, develop your own style!

 

 

2. Hans Francken (Musical Director The Voice van Vlaanderen, Clouseau, Grand Hammond,…)

HansFrancken_synthrig2

Setup: Fantom-G8, JD-XA, VK-8, FR-3X

Mijn setup durft al eens veranderen naar gelang de band of het project waar ik bij speel of gevraagd wordt. Bij de net afgelopen reeks van The Voice was dat een zeer uitgebreide set vermits alle soorten stijlen langskwamen. De Fantom-G8 als main- en master keyboard, met daarboven de Jupiter 80. Met deze 2 cover ik alvast alle main popsounds gaande van brass, pads,bells, Ep’s, etc. De Fantom-G8 stuurt ook een Receptor 2 aan voor aanvullende stringsamples of synth plugins. Deze synth heeft een zeer aangenaam keyboard, is wel loodzwaar, maar blijft een werkpaard betreft aansturen. Daarnaast is de JD-XA een fantastische aanvulling in de setup om recente synth sounds uit de huidige synthpop na te bootsen. Ideaal zoveel knoppen om meteen de klank te maken en te tweaken! Dit monster is een zeer makkelijke en inspirerende synth die de huidige sounds bezit om live te gebruiken en snel op te roepen.

Volledig rechts heb je dan nog de VK-8 aangesloten op een Leslie 122 voor de soul en rock vibes, en een Nord stage 2 voor de mellotrons en grand + upright piano’s . En voor de folkliefhebbers kon een Roland FR-3X accordeon niet ontbreken om de set volledig te maken.

Bij Clouseau blijft de Fantom-G8 het main keyboard en stuurt deze alle tempo’s en program changes van alle songs aan, alsook arpeggiators en de receptor voor extra string-samples. Daarnaast is er een echte hammond opgesteld, vermits de laatste plaat een vooral soul/funk geïnspireerd verhaal is. Voorheen kwamen de loops ook uit de Fantom-G8, maar die zijn verplaatst naar Ableton en lopen synchroon met het tempo van de Fantom-G8.

 

 

3. Kris Wauters (Clouseau)

Setup: RD-800

Mijn setup is al jaren dezelfde : het laatste model RD-piano, op dit moment dus de RD-800. Ik gebruik de RD-800 vooral voor akoestische en elektrische pianoklanken, om de songs van Clouseau te spelen. Qua programming maak ik gewoon een live-setje met de juiste pianosound voor elke song, wat zeer handig en makkelijk is.

De RD-800 is gewoon een geweldige stagepiano. Klinkt supergoed en pakt makkelijk z’n plaats in de sound van de band. Het klavier voelt daarenboven heerlijk om te bespelen. De RD ziet er mooi uit, laat zich makkelijk programmeren en live heb je ook nog eens directe toegang tot de klank zonder dat je in je presets moet gaan morrelen. Handig als je even snel een beetje meer hoog wil of wat meer galm.

Live is er niks zo makkelijk als hardware, vind ik. Betrouwbaar (laatst werd m’n RD in een stomend hete tent een heel concert lang nog bedolven onder liters condens en hij bleef maar spelen!) en ze blijven zeer overzichtelijk.

 

 

4. Martijn Spierenburg (Within Temptation)

Martijn_synthrig2

Setup: RD-800, FA-08, FA-06, RG-7

Ik gebruik een combinatie van de RD-800 / FA-08 /FA-06 samen met Apple Mainstage op een Mac Mini. Op festivals gebruik ik ook wel 2 keys ipv 3. Dat is mogelijk omdat een deel van de sounds uit de Roland instumenten komt en een deel uit Mainstage. Dus ik kan door de geluiden iets anders te verdelen ook met 2 keyboards uit de voeten. Maar 3 keyboards heeft mijn absolute voorkeur. De FA 06 gebruik ik voornamelijk als midi controller voor mainstage, De RD-800 en FA-08 gebruik ik deels als midi controller en deels gebruik ik de sounds uit de keyboards zelf. Door de keyboards in zones te verdelen kan ik per sound bepalen waar deze gegenereerd wordt.

Voor mij springen de Roland keys eruit qua stabiliteit (softwarematig), degelijkheid en de sounds worden constant naar een hoger level getild. Zo heb ik bijvoorbeeld dikwijls tijdens grote shows en theatertours de Roland RG-7 vleugel kunnen gebruiken. Die pianosound is van een dusdanige waanzinnige kwaliteit (levendigheid, klank, interactie met het instrument.) dat het moeilijk is voor menig softsynth of andere electronische vleugel om daar tegenop te kunnen. Ik merk dat de RD-800 daar ook steeds verder in gaat.

Live vind ik vooral stabiliteit belangrijk: op het moment zelf moet het gewoon gebeuren. Hoe goed de software tegenwoordig ook is, er zijn nog vaak genoeg issues. En de wet van Murphey bepaalt dat je die issues op de momenten krijgt waarop je ze net niet kunt gebruiken;-) En dat is waarom goede hardware live nog steeds een absolute meerwaarde heeft omdat het simpel weg gewoon betrouwbaarder is. In de studio werk ik meestal wel “in the box” met Logic Pro. In zo’n setup vind ik een goed spelend midi klavier essentieel. Ik heb in mijn studio de Roland A-88 staan die zijn werk perfect doet.

Een goede tip heb ik voor iedereen die met de computer muziek maakt. Ik merk steeds meer dat men de noten in de computer “intekent” in plaats van te spelen. Nu is dat voor bijv beats heel handig, maar probeer ook eens enkele lijntjes in te spelen via een toetsenbord. Juist die kleine timing en velocity verschillen maken zo’n lijntje wat levendiger. En dat kan vaak toch weer wat extra geven.

 

 

5. Filip Vandueren (Milk Inc)

FilipVD
Setup: A-800PRO, JD-XA, GAIA SH-01, JUPITER-80, JUNO-G
Mijn setup hangt van af van toernee tot toernee. Momenteel is het een basic setup: Roland A-800PRO, en de JD-XA synth. Vaak komt daar een Gaia SH-01 bij, en de Jupiter-80. En om één of andere reden blijf ik graag de ouwe getrouwe JUNO-G meenemen. Verder zijn we sinds dit jaar ook zowel de front als de monitor-mix over REAC aan het doen met M-5000 tafels, waardoor ik met de M48 personal mixer zelf mijn balansen kan bepalen.

Met de A-800 bedien ik Mainstage op een laptop, Met heel veel functies toegewezen aan de buttons, sliders en pedalen, om allerlei effecten en filters etc. te bedienen om de studio-sound te kunnen evenaren. De JD-XA gebruik ik nu vooral voor de analoge engine die er in zit, voor diepe bassen en solo’s. De SH-01 gebruikt ik heel graag omdat ik er blindelings en supersnel een sound mee kan programmeren, hij dankzij de effecten heel bruikbare sounds oplevert en met z’n medium klavier toch nog handig als extra keyboard staat. De Jupiter-80 voor grotere sounds, waar dynamiek primeert. Bijvoorbeeld strijkers of dance-leads met heel veel layers. Meestal is de Jupiter ook de baas, die program changes naar de andere keyboards stuurt.

Live hangt het vooral van tijdsbudget af: als ik de tijd heb dan programmeer ik liefst alle typische sounds van de studio-producties van 0 terug na op de hardware toestellen. Maar voor kortere tournees is het interessanter om ze vanuit de computer te triggeren, en de hardware te gebruiken voor extra layers bovenop, vertrekkende van de sounds die je kent uit het toestel In de studio is het vooral een schrijf- en inspiratie-tool. Als ik een nieuw instrument krijg, dan ga ik de engine uitspitten om te zien wat voor sounds ik er allemaal uit kan halen. En wanneer ik dan een nieuwe song wil schrijven, zet ik me achter het klavier. Het kan zijn dat ik dan een uur gewoon met een standaard piano-patch speel, of dat het net terug die sounds zijn die ik eerder maakte die me inspireren.

Hardware blijft voor mij belangrijk omwille van stabiliteit. Mijn keyboards zijn nog nooit gecrasht. MainStage al wel helaas. En ten tweede net omdat de sounds door ze opnieuw te programmeren wat anders klinken dan op de plaat (of dan dezelfde presets die iedereen heeft) krijg je toch een authentiekere live-klank.

Enkele tips voor toetsenisten: Als je zoals ikzelf niet zo geweldig kan spelen, moet je slim zijn met sounds! Bijvoorbeeld in een Jupiter of andere workstation dezelfde klank in octaven of fifths onder elkaar layeren. Of in plaats van met de linkerhand bij te zitten duwen in de lage registers (wat de FOH-man er toch uitfiltert) de klanken bijsturen: filter, effecten, onderlinge mix van een paar layers moduleren, het kan zeker evenveel voor een performance betekenen als een geniale solo. En denk aan pedalen, pedalen, pedalen… sluit er zoveel aan als je keyboards toelaten en wijs ze toe aan andere parameters dan gewoon expression of volume. De Jupiter-8 is kampioen wat dat betreft omdat je er heel veel parameters tegelijk mee kan morphen.

 

 

6. Bert Gielen (De Voice van Vlaanderen, Stan Van Samang, leraar,…)

Bert_synthrig2

Setup: RD-800, VK-8, Fantom-G7, GAIA SH-01, JX-10

Zoals de meeste toetsenisten verander ik regelmatig mijn setup, beetje in functie van de band waar ik mee speel. Hoewel… mijn “basis” is toch vaak een RD-800 stagepiano en een VK-8 orgel. Als de ruimte op of naast het podium het toelaat stuur ik de VK-8 dan door een echte Leslie, een combinatie die wel erg dicht bij de originele B3-sound aansluit!
Bij Stan Van Samang komen daar nog eens 2 GAIA synths bij voor leuke pads, leads en handig te tweaken! Als er een grote verscheidenheid aan sounds nodig is (bvb. bij TV-bands) gebruik ik ook een Fantom-G7. In de funk-bigband “OTO Machine” gebruik ik dan weer een “hybride” set (zoals drummers dat graag noemen…): de VK-8 en de GAIA samen met een echt Clavinet en een vette Minimoog. In mijn studio heb ik ook nog wat leuke Roland-“oldies”: Een JX-10/SuperJX (mét PG-800 controller) en een RD-300 (!). De laatste was ooit mijn allereerste live-stagepiano, is daarna “op rust gesteld” als masterkeyboard in mijn studio en… ik kan er gewoon geen afscheid van nemen 🙂 …I know, geen bender, modulation wheel, geen aftertouch, ribbon controllers, geen massa assignable knobs & sliders, maar… who cares! Ze blijft!

Live blijf ik alsnog voorstander van hardware keyboards. Ze zijn 100% betrouwbaar, shockproof & razendsnel opgestart (als de stroom eens uitvalt op ’t podium…). In de studio zal ik altijd in de eerste plaats zoveel mogelijk authentieke instrumenten gebruiken (akoestische piano, Rhodes, Wurli, B3 hammond, …) maar als die niet voorhanden zijn gaan we gewoon aan de slag met de live-setup en dat geeft altijd verrassend goeie resultaten!

Nog enkele tips voor jonge/beginnende keyboardspelers: Maak steeds je eigen sounds, of het nu een eenvoudige pianoklank is of een complexe pad. Je kan vaak vertrekken van een goeie preset, maar mits wat edit-werk krijg je een sound die dan toch nét ietsje meer karakter heeft en 100% van jou is! Hiervoor moet je natuurlijk je synth of keyboard goed kennen en dus: Read The Manual! (of kijk naar de instructiefilmpjes!). Eens je door zo’n handleiding geworsteld bent kan je plots 4x meer uit je instrument halen en werk je er ook 4x zo snel mee!

Bewaar steeds een USB-backup van je sounds en kopiëer die evt. op een dropbox of cloud server. Handig voor optredens in het buitenland bvb., waar je vaak op rental backline speelt, en die dag toch je USB stickje thuis vergeten bent… Of voor dat verschrikkelijk moment waarop je per ongeluk op “yes” duwde bij de boodschap “erase all patches/performances/live sets? are you sure?”

 

 

7. Piet Goddaer – Ozark Henry

Ik gebruik een Jupiter, een V-Synth GT, VP-770 Voice Ensemble Keyboard, een FP-80 Piano en enkele vocal FX waar ik live mijn stem mee manipuleer. De Jupiter en de V-synth zijn mijn verfpotten, mijn piano is mijn potlood waarmee ik de contouren trek van wat ik met de andere inkleur. De rest laat me toe om mijn stem ook als instrument in te zetten.

Ik gebruik vooral mijn oudere Roland-toestellen, zoals de V-Synth en VP-770, in de studio dan live. Niet omdat ik er live minder mee kan doen, maar zolang ik geen reserve toestel heb, ben ik er spaarzaam op. En op tour wil het noodlot al eens sneller toeslaan. Deze synths geven je enorm veel vrijheid en laten erg veel eigen creativiteit toe. Je kan er je eigen sound mee bouwen, je kan sneller werken en live ingrijpen tijdens je performance. Een laatste woord? Aan alle toetsenisten: Volg je hart, er zijn geen regels. halleluja!

 

 

8. Ozan Bozdag – Oscar & The Wolf

ozan

Setup: JD-XA, SYSTEM-1

Mijn huidige setup bestaat uit 2 keyboards waaronder de JD-XA, die verbonden is aan de laptop met een APC40 van AKAI voor Ableton aan te sturen. Ik kan zowel klanken van de JD-XA en mijn VST’s tegelijkertijd bedienen met deze controller.  In de studio heb ik ook nog de SYSTEM-1.

De JD-XA en zijn nieuwe samplepacks bevatten heel euforische, maar toch rare geluiden waar ik superfan van ben. Of het nu synthpad’s zijn of leads, of zelfs bassynths, de JD-XA has it all.
De SYSTEM-1 is superhandig omdat je VST’s van Roland kan opslaan in de SYSTEM-1. Zo maak ik sounds, sla ik op en kan bijvoorbeeld die dingen live gaan gebruiken als ik sessiewerk doe samen met mijn basgitaar. De SYSTEM-1 werkt perfect op de 2e kanaal van mijn basversterker.

Ik heb nu de beste van alle spectrums. SYSTEM-1 voor alle lage tonen en de JD-XA voor de mid’s en de high’s. Met de juiste knowhow kan je elk geluid in je fantasie creeëren.

Live werk ik voornamelijk met hardware omdat het een aparte warmte heeft die ik niet kan beschrijven. VST’s is allemaal leuk en wel, maar wanneer je laptop on stage begeeft, kan je wel nog altijd rekenen op hardware, wat op cruciale momenten je band recht kan houden.

Less is more, het is een cliché dat ik gebruik, maar dit is een heel toepasselijk term op elektronica live en in de studio. Zorg dat je een arsenaal hebt aan sounds (hardware/software/samples) die je snel in een muzikale concept kan steken. Niets is zo vervelend dan prullen aan iets, waar er geen eind aan is.

(Foto: Creeping Mac Croki)

 

 

banner_synths